O viziune pentru mai multe vieți într-un discurs de 15 minute

Vă este cunoscută fraza Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce poți face tu pentru țară? A fost rostită în cadrul unuia dintre cele mai celebre discursuri din toate timpurile, cel ținut de J. F. Kennedy, în 20 ianuarie 1961, la inaugurarea mandatului său prezidențial. Mai exact, acest discurs a fost poziționat de unii specialiști pe locul 3 într-un astfel de top în care s-a ținut cont de trei aspecte: stil, substanță și impactul avut asupra oamenilor.

Ted Sorensen, consilierul și totodată cel împreună cu care își redacta discursurile fostul președinte, scria, într-un material publicat în The Guardian în 2007, că discursul din 1961 al lui Kennedy nu a fost nici cel mai bun discurs al său, și nici cel mai important. Indiscutabil însă, face parte din categoria discursurilor care au schimbat lumea.

J. F. Kennedy și-a atins toate obiectivele pe care le-a avut în vedere atunci când a redactat textul, a fost un discurs elocvent, scurt (15 minute), foarte potrivit momentului, a mai scris Sorensen, care a asistat și contribuit la conceperea alocuțiunii. E evident că Sorensen știa subtilitățile politice ale mesajului și mi se pare extraordinar să putem beneficia de analiza unui martor implicat într-un asemenea moment istoric. De aceea vă și invit să citiți integral articolul din The Guardian.

Dincolo de contextul istoric special, mesajele transmise sunt la fel de actuale și azi, chiar dacă Războiul Rece s-a încheiat, chiar dacă au trecut de atunci aproape 60 de ani, fiind un îndemn către asumarea responsabilității și către unitate (cuvântul noi a fost utilizat de 30 de ori!) în slujba unor valori ca libertatea și pacea.

Antimetabola

Revenind la celebra frază Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce poți face tu pentru țară, aceasta  este folosită azi în toată lumea de speakeri, antrenori, politicieni ori antreprenori care vor să își motiveze echipele. Tehnica folosită de Kennedy aici se numește antimetabolă și constă în repetarea în ordine inversă a acelorași cuvinte, rezultatul fiind schimbarea sensului, o schimbare a perspectivei la 180 de grade.  În cazul de față, impactul este cu atât mai puternic cu cât cuvintele inversate sugerează o nouă întrebare, care este în sine un instrument foarte puternic de lucru cu mintea umană.

Fac o paranteză, se pare că antimetabola era o tehnică preferată de Kennedy, dat fiind că îi mai aparțin și altele, destul de cunoscute, printre care: Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii sau Să nu negociem de frică, dar să nu ne fie niciodată frică să negociem.

Discursul potrivit, la momentul potrivit

Discursul lui Kennedy le-a adus oamenilor exact ceea ce aveau nevoie în acel moment (îmi vine să spun că și azi, nu numai atunci): inspirație, motivație, speranță și o direcție, o viziune. Iar ceea ce a reușit să facă fostul președinte printr-un discurs mi se pare fantastic, pentru că este o dovadă validată de timp vizavi de puterea pe care o poate avea un speech profesionist pregătit.

Asta ne dorim și noi prin intermediul clubului Speakers Net. Măiestrie și discursuri de impact care să genereze o schimbare, o acțiune pozitivă. Și cum performanța nu se atinge peste noapte, pe noi ne găsești la practică. Din două în două săptămâni.

Citește aici discursul integral al președintelui american J. F. Kennedy