De câte ori e nevoie să repet un discurs?

De câte ori e nevoie să repet un discurs? este una dintre cele frecvente întrebări când vine vorba de public speaking. Cu diferite variante, printre care: E nevoie să-l învăț pe dinafară?

Răspunsul scurt? Un discurs merită repetat… de câte ori e nevoie.

Iată și un răspuns mai pe larg. Există speakeri care șlefuiesc cu minuțiozitate conținutul discursului și da, îl memorează. Există speakeri care îl repetă, îmbunătățindu-l odată cu fiecare repetare. De câte ori? Unele teorii spun, spre exemplu, că o poveste ar fi bine să o spui de minim 6 ori înainte de a o prezenta în fața publicului tău. Sunt speakeri care repetă de zeci de ori, poate chiar sute, un discurs de 5-10 minute și, după atâtea repetări… da, îl memorează.

Să ținem cont că suntem diferiți și numărul de repetări necesar ar putea diferi de la o persoană la alta. Iar în căutarea numărului necesar de repetări pentru tine merită să ținem cont de următoarele 2 principii.

  1. Conținutul contează

Dacă îmi doresc un discurs coerent, cu un mesaj clar, e nevoie să repet măcar până rețin foarte bine ideile pe care vreau să le transmit, ordinea acestora și legăturile dintre acestea, adică așa-numitul fir roșu al discursului. Cu atât mai mult dacă e vorba despre o prezentare de câteva ore – nici nu se mai pune problema memorării întregului discurs, însă cu siguranță e nevoie să avem clară înlănțuirea ideilor și chiar un suport în PowerPoint.

  1. Conținutul contează, dar nu e suficient

Chiar dacă am șlefuit textul până la ultimul cuvânt, discursul este încă departe de a fi gata. Am nevoie de limbajul corpului, de voce și de… propriile emoții. Dada, am scris bine, propriile emoții, dozate și direcționate potrivit, îmi sunt de mare folos  în conectarea cu publicul. Dacă mă bazez doar pe textul repetat și pararepetat, fără a fi atent la toată manifestarea mea pe scenă, inclusiv la energia pe care o transmit, am toate șansele să semăn cu un robot.

Am repetat textul și… semăn cu un robot. Mai repet?

Sigur că da, nu repetarea discursului e problema, ci modul în care repeți. Amintește-ți că vorbești în fața unor oameni.

Iată și un exercițiu care te poate ajuta în acest sens: Imaginează-ți că vorbești cu 2-3 prieteni la o cafea. Repetă discursul ca și când le-ai spune lor ceea ce ai de spus…

Și încă un exercițiu foarte util: Înregistrează-te cu telefonul spunând discursul. Apoi oprește sunetul, privește înregistrarea și identifică ce ai putea îmbunătăți.

A pregăti discursul și a-l repeta este un semn de respect în primul rând față de public. E puțin probabil să supra-repeți, dar merită să faci… repetiții generale, cu toate detaliile și elementele puse cap la cap și cu toți actorii implicați, adică imaginându-ne că suntem în sală și publicul e în fața noastră, simulând contextul în care va avea loc discursul în viața reală.

Să-ți fie de folos și repetiții cu succes!

Foto: Freepik