Ce să NU faci în cazul tentativelor de umor

Umorul este una dintre cele mai râvnite ustensile din tolba de public speaker. Totuși, nu este o unealtă la îndemână și necesită multă practică până se transformă într-o abilitate ușor de accesat la momentul potrivit. Se poate întâmpla astfel ca primele încercări de a introduce momente de umor în discursurile tale pur și simplu să eșueze, așa că iată câteva sugestii referitoare mai ales la ce să NU faci în cazul tentativelor de umor:

1. Nu intra în panică! Așa cum spuneam și mai sus, nu e un capăt de țară, poți încerca și data viitoare.

2. Nu repeta gluma! Poți avea senzația că publicul nu a auzit gluma. Stai liniștit, nu e cazul. Cu siguranță, altul este motivul pentru care auditoriul tău nu a râs.

3. Nu explica gluma! Nu subestima inteligența publicului. În plus, explicațiile nu fac decât să atragă atenția și mai mult asupra încercării nereușite de umor.

4. Nu da vina pe audiență. E gluma ta, e responsabilitatea ta.

5. Nu îți cere scuze! Nu faci astfel decât să aduci un plus de stânjeneală.

Ce ai putea să faci totuși? Las-o așa! 🙂   Mergi mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Publicul o va accepta ca atare. Speakerii cu experiență mai recurg la o soluție: fac o remarcă scurtă și amuzantă referitoare la gluma ratată, ceea ce, cu puțină îndrăzneală și cu încredere în sine, ai putea face și tu.

Oricum, nu renunța la a aduce umor în discursurile tale. Revenim în articolul următor cu o serie de motive în sprijinul acestei recomandări. Până atunci, să ne revedem cu bine  și cu discursuri noi la practică.