Ce să NU faci în cazul tentativelor de umor

Umorul este una dintre cele mai râvnite ustensile din tolba de public speaker. Totuși, nu este o unealtă la îndemână și necesită multă practică până se transformă într-o abilitate ușor de accesat la momentul potrivit. Se poate întâmpla astfel ca primele încercări de a introduce momente de umor în discursurile tale pur și simplu să eșueze, așa că iată câteva sugestii referitoare mai ales la ce să NU faci în cazul tentativelor de umor:

1. Nu intra în panică! Așa cum spuneam și mai sus, nu e un capăt de țară, poți încerca și data viitoare.

2. Nu repeta gluma! Poți avea senzația că publicul nu a auzit gluma. Stai liniștit, nu e cazul. Cu siguranță, altul este motivul pentru care auditoriul tău nu a râs.

3. Nu explica gluma! Nu subestima inteligența publicului. În plus, explicațiile nu fac decât să atragă atenția și mai mult asupra încercării nereușite de umor.

4. Nu da vina pe audiență. E gluma ta, e responsabilitatea ta.

5. Nu îți cere scuze! Nu faci astfel decât să aduci un plus de stânjeneală.

Ce ai putea să faci totuși? Las-o așa! 🙂   Mergi mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Publicul o va accepta ca atare. Speakerii cu experiență mai recurg la o soluție: fac o remarcă scurtă și amuzantă referitoare la gluma ratată, ceea ce, cu puțină îndrăzneală și cu încredere în sine, ai putea face și tu.

Oricum, nu renunța la a aduce umor în discursurile tale. Revenim în articolul următor cu o serie de motive în sprijinul acestei recomandări. Până atunci, să ne revedem cu bine  și cu discursuri noi la practică.

 

Andrei TOMA

Cofondator Speakers Net, public speaking coach si facilitator in programe de dezvoltare personala.