Pledoarie pentru public speaking

De câteva săptămâni am tot urmărit secvențe video pe ted.com referitoare la diverse subiecte. Unele secvențe le-am găsit căutându-le (logic!?), altele mi-au fost trimise de diverse persoane (și le mulțumesc pentru asta). Și am rămas impresionat de faptul că cei mai mulți vorbitori la TEDx Talks nu sunt vorbitori profesioniști. După ce mi-am dat seama? După modul în care susțin prezentările, iar la unii din faptul că ei au precizat acest lucru.

Până acum am identificat trei tipuri de vorbitori la TEDx Talks (cu excepția vorbitorilor profesioniști):

–        Specialiști care sunt foarte buni într-un domeniu și au informații extraordinare de transmis

–        Persoane care au cercetat sau au studiat un anumit aspect și vor să transmită concluziile lor și

–        Persoane care au trecut prin anumite experiențe de viață despre care pot vorbi cu detașare.

Probabil mai sunt și alte categorii pe care o să le descopăr pe măsură ce vizionez mai multe secvențe video și identific tiparele vorbitorilor.

Ce au în comun însă cele 3 categorii de vorbitori, din perspectiva mea?

  1. Spun ceea ce au de spus! Pur și simplu se urcă pe scenă și spun ceea ce au de spus. Este drept că se pregătesc pentru asta și e posibil să aștepte feedback din partea auditoriului. Dar pur și simplu spun ceea ce au de spus. Pentru că sunt convinși că ideilor lor îi vor atinge pe unii oameni din sală sau din alte părți ale lumii. Nu știu cine și cum vor fi atinși de discursurile lor, dar știu că cineva va fi atins. Și acest lucru le este de ajuns.
  2. Oferă inspirație! Oferă inspirație prin ideile prezentate și prin modul în care prezintă. Oferă inspirație și îi lasă pe ceilalți să hotărască dacă vor fi inspirați sau nu. Nu încearcă să convingă pe cineva din sală sau de oriunde, ci doar lasă inspirația să își facă efectul.
  3. Gândesc global! Știu că discursul lor, urcat pe ted.com, va putea inspira pe orice om de pe suprafața pământului care are acces la internet. Și în acest mod, sala unde vorbitorii prezintă discursurile lor devine dintr-o dată din ce în ce mai mare.

Toate aceste trei idei sunt rezumate de TEDx Program în sloganul lor „Ideas worth spreading”. Mai simplu și mai clar de atât nu cred că se putea.

Ce legătură au toate aceste idei cu clubul de practică Speakers Net?

Sunt exact aceleași idei care ne-au animat pe Cristina și pe mine atunci când am acceptat invitația ei de a fi fondatorii acestui club. Și exact aceste trei idei mi-au venit în minte când am susținut un discurs pe această temă în 13 martie 2018 cu ocazia participării Speakers Net la World Speech Day.

Pentru că:

  1. La Speakers Net vii și spui ce ai de spus! Fie că ești specialist, fie că ești cercetător, fie că ești o persoană cu experiențe de viață faine, vii și spui ce ai de spus. De ce? Pentru că ideile bune merită să circule, să fie aflate pentru a fi puse în practică. Suntem convinși, Cristina și cu mine, că expunerea la discursuri de calitate din două în două săptămâni contribuie extraordinar de mult la schimbarea vieții în bine a noastră, a tuturor. Unde mai pui că ideile prezentate nu sunt criticate, judecate sau blamate. E un spațiu sigur și plin de energie suportivă în care orice om poate veni să își expună ideile.
  2. Fiecare discurs de la Speakers Net poate fi sursă de inspirație pentru unii dintre participanți. Pentru că fiecare discurs, fie că este șlefuit foarte bine, fie că e în faza de șlefuire, poartă în el cel puțin o idee care inspiră sau îndeamnă la reflecție sau acțiune. La Speakers Net nu există discursuri din care să nu afli ceva util pentru tine.
  3. Deși Speakers Net este la început, deja am făcut primii pași pentru a deveni globali. Avem site și avem canal de YouTube unde postăm o parte dintre discursuri. De ce? Pentru a fi revăzute de participanți atunci când vor să facă asta și pentru a fi sursă de inspirație pentru vizitatori. Practic, orice vorbitor de limba română, oriunde s-ar afla, are acces la secvențele video inspiraționale pe care le postăm pe acest canal.

De ce îți spunem toate aceste lucruri?

Pentru că se întâmplă lucruri faine în public speaking și pe aici, prin București. Și or să se întâmple în timp și în alte locuri din România și din lume. Pentru că nu a existat un moment mai bun în istoria omenirii ca acum pentru a exprima ideile și a-i inspira pe oameni. Iar când aceste idei sunt exprimate într-un mediu sigur și suportiv, atunci e și mai bine.

De aceea te așteptăm cu drag la Speakers Net! Să spui ce ai de spus, să oferi inspirație și să gândești global. Pentru că discursurile bune generează acțiune. Iar acțiunile bune schimbă viețile în bine.