Mesaj autentic… și încă ceva

Am citit (și mai citesc) în ultima perioadă o serie de articole, de la ce trebuie să faci până la ce să nu faci în public speaking. În mod special am remarcat unul al cărui mesaj era: uită tot ce ai învățat la cursurile de public speaking, e suficient să ai un mesaj autentic de transmis și punct. E vorba despre un articol scris de un contributor al Forbes, autor care, mai mult decât atât, susținuse ani la rând cursuri de public speaking.

Primul lucru pe care mi l-a reconfirmat lectura acestor articole este acela că în ziua de azi provocarea nu mai e accesul la informație, ci selecția ei, extragerea informației pure, căutarea gemelor acelea de informație extrem de utilă și de  prețioasă.

Al doilea lucru de punctat în urma acestei experiențe este că lucrurile sunt undeva la mijloc, mai ales după ce ai văzut ce înseamnă și o extremă, și cealaltă. Sigur că da, un speech fără conținut și fără mesaj autentic te duce în zona formelor fără fond. Pe de altă parte, un mesaj autentic, izvorât din cel mai adevărat și mai profund loc al ființei se poate pierde pe drum, înainte de a ajunge în același loc din inima publicului fără o cale potrivită de transmitere a sa.

Da, există și un al treilea lucru la care m-am gândit gustând din fluxul de materiale de pe internet: Lung e drumul excelenței, fie că e vorba de public speaking sau de orice altceva, lung cât viața însăși, dar frumos și împlinitor. Să ne bucurăm de drum!

Cofondator Speakers Net, public speaking coach si facilitator in programe de dezvoltare personala.