Mesaj autentic… și încă ceva
Uită tot ce ai învățat la cursurile de public speaking, am citit într-un articol scris de un contributor al Forbes. E suficient să ai un mesaj autentic de transmis și punct, mai spunea autorul articolului. Și mai surprinzător, mesajul acestuia vine după ce ani la rând a susținut… cursuri de public speaking.
Cel mai important lucru pe care mi l-a reconfirmat lectura acestui articol este acela că în ziua de azi provocarea nu mai este accesul la informație, ci selecția ei, extragerea informației potrivite pentru tine, a informației contextualizate și cu nuanțele necesare. Deoarece, sigur că da, s-ar putea ca nevoia ta la un moment dat să fie aceea de a-ți alinia discursul cu valorile tale din acel moment al vieții pentru a transmite un mesaj autentic. Însă nu e suficient. Mai trebuie ceva. La fel ca în fotografia alăturată: avem un mesaj, însă acesta nu ar putea ajunge nicăieri dacă nu ar fi pus în acea sticlă, fără un vehicul…
E clar că un speech fără conținut și fără mesaj autentic te duce în zona formelor fără fond. Pe de altă parte, un mesaj autentic, izvorât din cel mai adevărat și mai profund loc al ființei se poate pierde pe drum înainte de a ajunge la inima publicului, fără o cale potrivită de transmitere a sa.
Iată câteva lucruri pe care merită să le faci atunci când vrei să devii un mai bun comunicator în public:
- În mod categoric, urmează un curs de public speaking pentru a-ți însuși instrumentele necesare unei astfel de comunicări. Poți face chiar mai multe, însă nu pe bandă rulantă, nu te apuca de al doilea curs de public speaking înainte să integrezi și să pui în practică ceea ce ai învățat în primul.
- Caută contexte în care să practici. Dacă vorbim de public speaking, să numărăm, deci, numărul de astfel de întâlniri cu publicul, indiferent că vorbim de 2 persoane, 5, 50 sau 500.
- Cere feedback de fiecare dată pentru a vedea ce poți să îmbunătățești la discursul următor. De la cine? Caută contexte în care întâlnești oameni preocupați de public speaking. De asemenea, urmărește înregistrarea fiecărui discurs, pentru un autofeedback (ai grijă să fie unul constructiv, nu autocritic, și devin-o conștient și de ceea ce ți-a plăcut în prestația ta, nu doar de ceea ce merită îmbunătățit).
- Urmărește alți speakeri, fie live, fie în discursuri înregistrate, pentru a modela de la aceștia lucrurile care simți că ți se potrivesc și pentru a-ți construi astfel treptat propriul stil.
- Citește. Cât? În fiecare zi. Cu orice ocazie. Ce? Cărți din ariile tale de interes.
Bine, bine, ai să spui, dar cum rămâne cu autenticitatea? Ce îmi vine să îți spun este că un curs de public speaking bun va aborda și acest aspect. Pe de altă parte, ține de tine, de leadership, e în responsabilitatea ta să te cunoști cât mai bine, să te ocupi de creșterea, de dezvoltarea ta personală. Adaugă la cărțile pe care le citești și cărți de dezvoltare personală.
Ți se pare că necesită mult timp și implicare? Ai dreptate. Lung e drumul excelenței, fie că e vorba de public speaking sau de orice altceva. Să ne bucurăm de drum!