Daniela Răzuși: Puterea de schimbare este la noi

Cu totii interacționăm cu alți oameni în diferite ipostaze, nu-i asa? Fie că vrem sa obținem o adeverință, o consultație, să plătim un impozit sau pur și simplu să obținem o îndrumare – în tot felul de situații. Iar uneori lucrurile merg foarte usor, alteori… nu.

Ceea ce am constatat este că, atunci când lucrurile merg ușor simt cum, pe lângă timp câștig și o surprinzătoare stare de bine însoțită de o energie extra. Iar atunci când lucrurile merg greu, pe lângă timpul și energia pierdute uneori mă simt furioasă sau lipsită de energie. Atunci m-am întrebat ce se întâmplă și mi-am dat seama că e vorba de bunăvoința oamenilor cu care interacționăm. E fantastic efectul pe care îl are bunăvoința asupra mea, chiar și atunci când interacțiunea constă într-un simplu salut sau un zâmbet!

Prin urmare, am vrut sa încerc și eu – ca un experiment. Așa că mi-am propus ca o perioada să îmi îndrept atenția către acest aspect și să fiu amabilă cu cât de mulți oameni pot. Rezultatul?

Oamenii au reacționat diferit: unii au fost total indiferenți, alții (puțini, cei drept) au răspuns cu aceeași bunăvoință, alții au fost reticenți (le puteam citi pe față gânduri de genul: Sigur are intenții ascunse sau vrea ceva !), alții erau surprinși, dar apoi li se umpleau ochii de lumină.

Pentru cei din urmă m-am gândit că merită să continui. Mi–am dat seama că vreau și pot și îmi este ușor să fiu binevoitoare. Și mi-am imaginat bunăvoința ca pe un fir de lumină galbenă care apare între mine și omul respectiv. Iar cu lumina creată în el poate să fie la randul lui binevoitor cu alți oameni și astfel se va crea ca o plasă de lumină între cât mai mulți oameni.

Bunăvoința este cea care ne ajută să zâmbim atunci când celalalt ne-a apăsat un buton sensibil, să salutam și oameni care nu plac neapărat, să acceptam diferențele de opinie, să nu fim lipsiți de respect cu cei care nu gândesc ca noi.

Bunăvoința nu necesită mult, ci un zâmbet, un salut, un răspuns amabil.

Și totul pornește de la mine și de la tine – puterea de schimbare este la fiecare dintre noi.