28 noiembrie 2017: De ce nu plec din România?

Discursurile serii au avut de data aceasta o temă unică – De ce nu plec din România? – fiind dedicate zilei de 1 Decembrie. Seara a fost incendiară, sărbătorită românește, cu șampanie, iar discursurile au fost o invitație frumoasă, zicem noi, de a ne clarifica relația cu propria țară.

Speakerii anunțați – Ramona Georgescu, Mihaela Radu, Carmen Buican, Ioana Grosu, Marcela Chiricioaia și Carmen Trufaș – au fost urmați pe scenă de toți cei prezenți, pentru a afla de la fiecare … de ce, Doamne, iartă-mă!, nu pleacă din România. Poate nu întâmplător, în seara de 28 noiembrie am fost zece, 10 pentru România.

Consemnăm în arhivele grupului următoarele replici memorabile (autorii vor fi menționați la cerere):

  • Dacă nu poți să te adaptezi în țara ta, unde totul îți e familiar, de ce crezi că te-ai adapta în altă țară?
  • În România nu se mai poate chiar orice. Îmi place viața mea așa cum e.
  • Noi putem pleca din România, dar nu pleacă România din noi.
  • Rămân aici câtă vreme am libertatea exprimării propriei identități.
  • Fiecare zi în România, țară a contrastelor, mă înalță și mă ucide câte puțin.
  • Nu plec din România pentru că aparțin acestei țari. Pentru sentimentul de acasă, mirosul de iarbă cosită și întoarcerea în grădina bunicilor.
  • Nu plec din România… de curiozitate. Pentru mediul care mă incită să cresc armonios. Pentru că am ocazia să fiu diferit. Pentru că viața aici îmi trezește senzații similare sărutului până la sânge.

Concluzia grupului  de speakeri care au dat piept cu emoțiile românești a fost clară (după solicitarea schimbării temei în – De ce, Doamne, ajută-mă!, nu plec din România): Nu plecăm că mai avem treabă pe aici. Destulă chiar. Inclusiv la Speakers Net. Ceea ce vă dorim și vouă. Mai exact în 12 decembrie, când ne vom confrunta cu tema: Umor și derizoriu în profesia mea.

Andrei TOMA

Cofondator Speakers Net, public speaking coach si facilitator in programe de dezvoltare personala.